חשיבות המעלית לבעלי מוגבלויות
מעלית היא פריט המשפר את איכות החיים בעשרות מונים, מקל על ביצוע פעולות מסוימות וכיוצא בזה. יש אנשים אשר עבורם החשיבות של המעלית מכרעת עוד יותר, מכיוון שהיא יכולה לשנות את החיים שלהם בצורה משמעותית, ובנוסף היא כוללת בתוכה היבט בטיחותי של ממש. כאן בדיוק מתחילים לדבר על חשיבותה של המעלית בקרב בעלי המוגבלויות הפיזיות. המאמר הבא מתייחס לסוגיה הזו בדיוק.
כך ניתן לצאת מהבית
בעלי מוגבלויות, עקב מצבם הפיזי, מוצאים עצמם לא פעם "לכודים" בבניינים שלא כוללים בתוכם מעלית, ולו מכיוון שמשימת הירידה במדרגות הבניין הופכת עבורם לקשה עד בלתי אפשרית מפאת הקשיים הפיזיים מהם הם סובלים. המשמעות הישירה של כך היא הסתגרות בבית שעות ארוכות מדי יום, או אפילו ימים ארוכים, ולו מכיוון שאין שום ברירה אחרת.
מעלית, מהבחינה הזו, מהווה ההבדל בין הישארות בבית משך ימים ארוכים לבין יציאה ממנו לסידורים, להתאווררות או אפילו מהבית. מכאן, שהמעלית מאפשרת לבעלי המוגבלויות לקחת חלק במרקם החיים החברתי, להתפרנס בכבוד, לשמור על אורח חיים פעיל ואף להימנע מאי אילו השלכות לא נעימות שטומנת בחובה ההסתגרות הממושכת בבית, דוגמת בדידות או תחושת דיכאון.
מעלית, בטיחות ומה שביניהם
מעלית, וזו סוגיה משמעותית לא פחות, משפרת בעשרות מונים את הבטיחות של הסובלים מקשיים בהתניידות. כאשר הם כן צריכים לעלות או לרדת קומות ללא מעלית, הרי שמדובר במשימה שכוללת בתוכה סיכונים מרובים, בראשם נפילה או החלקה: לא מעט אסונות, למרבה הצער, התרחשו בישראל בשנים האחרונות בתנאים האלה. זאת ועוד, המציאות מראה שמרבית המבנים בישראל, על כל שכן בנייני המגורים, אינם מונגשים לבעלי מוגבלויות באופן ראוי, כאשר אינספור מבנים ישנים לא כוללים מעלית כלל וכלל.
גם כאן, ניתן להעמיד מנגד את המעלות המגוונות של המעלית, שמאפשרות להתנייד בצורה מהירה ובטוחה פי כמה ביחס לאופציות אחרות. מעבר לבניין חדש הכולל מעלית, או לחילופין התקנת מעלית בבניין קיים (למשל במסגרת תמ"א 38) יכולה לשפר את הבטיחות של בעלי המוגבלויות או הקשישים הנמצאים במבנה בצורה משמעותית, או אפילו להציל חיים.